Is vet eten ongezond? Food struggle #2

6 september 2017
vet eten ongezond

Vet eten is ongezond en je wordt er dik van, van deze (eetstoornis)gedachte was ik jarenlang 100% overtuigd. Ik was gewoon doodsbang voor vet omdat ik dacht dat ik er dik van zou worden. Klopt dit eigenlijk wel of heeft mijn eetstoornis, waar ik nu van herstel, me dit wijs gemaakt? Hoe zit dit nou: is vet eten ongezond?

Mijn herstelproces van anorexia

Als dit de eerste blog is die je van me leest, is het misschien wel een idee om de artikelen die ik over mijn herstelproces van anorexia te lezen. Ik denk dat je dan gelijk veel beter begrijpt waarom ik er jarenlang van overtuigd was dat ik van vet dik zou worden. Nu vermoed ik dat of je nu wel of geen eetstoornis hebt/had, je je vast wel eens af gevraagd hebt ‘Is vet eten ongezond?’, toch?

Wat is vet?

Vetten zijn een bron van energie en vitamines (A, D en E) die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Als je (langdurig) te weinig vet eet, wordt dit zelfs in verband gebracht met bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld huidaandoeningen en chronische ontstekingen.

vet eten ongezond avocado

Is veten eten ongezond?

Vet eten is niet ongezond omdat je lichaam vetten nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Waar je wel op moet letten is dat je de ‘gezonde’ vetten (verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten) binnenkrijgt en de ongezonde (transvetten) zo veel mogelijk vermijdt.

Gezonde vetten

  • Verzadigde vetten: bijvoorbeeld cacao, kokosolie en vlees
  • Enkelvoudig onverzadigde: bijvoorbeeld in noten, avocado en olijfolie
  • Meervoudig onverzadigde vetten (omega 3 en 6:
    * Omega 3: bijvoorbeeld vette vis en lijnzaad
    * Omega 6: bijvoorbeeld pinda’s en zonnebloemolie

Ongezonde vetten

  • Transvetten (ook wel geharde vetten): bijvoorbeeld margarines, chips en fastfood

vet eten ongezond hamburgerHoeveel vet heb je nodig?

Uit hoeveel % je dagelijkse voeding gemiddeld uit vet moet bestaan, staat omschreven in onderstaande overzicht van de Gezondheidsraad:

Overzicht voedingsnormen vet van de Gezondheidsraad
Soort vet Geadviseerde hoeveelheid 
Totaal vet 20-40 energieprocent, bij (neiging tot) overgewicht 20-35 energieprocent
Verzadigd vet minder dan 10 energieprocent
Transvet minder dan 1 energieprocent
Linolzuur 2 energieprocent
Alfalinoleenzuur (ALA) 1 energieprocent
Omega 3-vetzuren uit vis (EPA en/of DHA) Vanaf 19 jaar: 200 milligram per dag
Meervoudig onverzadigd vet 3 tot 12 energieprocent

Om voor jezelf wat overzichtelijker te maken hoeveel vet je nu ongeveer per dag eet kun een voor een x aantal dagen je voeding bijhouden in een eetregistratie app (bijvoorbeeld de Eetmeter van het Voedingscentrum) of ga eens langs bij een diëtiste.

vet eten ongezond notenGezonde balans

Je lichaam heeft vetten nodig om goed te kunnen functioneren en daarom is het belangrijk dat je voldoende gezonde vetten binnenkrijgt. Als je te weinig vet eet kan het schadelijk voor je gezondheid zijn en dat kan toch niet de bedoeling zijn. En zoals voor zoveel dingen geldt: alles waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je. Van een gezonde balans in je energie inname en behoefte met een juiste verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten word je echt niet dik!

Angst om dik te worden, herken je dat?

Zelf worstel ik nog best met het aankomen omdat ik bang ben om dik te worden. Tja en wanneer ben je eigenlijk dik? Een BMI is een mooie graadmeter, maar dat getal geeft niet aan hoe ik/jij je voelt. Nu ben ik wel benieuwd of jij dit herkent en hoe jij hier mee omgaat. Laat het me weten in een reactie hieronder of stuur me een mailtje. Ik beantwoord ze allemaal!

Heb je Food Struggle #1 gemist? Geen probleem: Is pindakaas gezond?

Bron: Voedingscentrum

Ik denk dat je dit ook interessant vindt... Toch?!

Leave a Comment

Neem de code over *